In april gaan de rondleidingen naar de oostzijde van de stad. Het Oosterpark (1891) was het eerste grote stadspark dat gerealiseerd werd door de gemeente Amsterdam, en is ontworpen in Engelse landschapsstijl door Leonard Springer. Daarvoor moest de begraafplaats uit 1866 worden verplaatst naar de Watergraafsmeer. Er zijn een aantal kunstwerken te bewonderen, onder andere het Slavernijmonument (nu even niet te zien vanwege werkzaamheden) en de Schreeuw ter ere van Theo van Gogh..

Aan de Noordzijde liggen een paar bijzondere gebouwen , waaronder het KIT (Koninklijk Instituut voor de Tropen), een Montessorischool en een aantal luxe hotels gevestigd in oude gebouwen. Zo zit het Arenahotel in het gebouw van de voormalige St. Elisabeth Stichting (1876), een ziekenhuis voor vrouwelijke katholieke wezen.

Berlage ontwierp het stratenplan van de Transvaalbuurt. De bouw startte in 1910 en een groot deel van de sociale  huurwoningen werd neergezet door de Joodse Bouwvereniging voor Handwerkslieden. Daarom was zo'n 70 procent van de inwoners Joods, wat goed te zien is op de beruchte stippenkaart uit 1941. Dit viel velen echter niet op omdat het om zeer geassimileerde en socialistische Joden ging.

In 2007 werd de buurt als Vogelaarwijk bestempeld, maar er is sindsdien veel werk verricht door de gemeente en tegenwoordig is het een vrij rustige, multiculturele wijk.

Heb je zin om mee te gaan op woensdag 16 of vrijdag 18 april telkens om 14.00 uur? Meld je dan aan via kunstcultuur@stadsdorpwesterpark.nl