Als in 2016 blijkt dat de Jacob Catskade aan de waterkant serieus aan het verzakken is, grijpt de gemeente in. In juli worden de parkeerplekken opgeheven, wordt met behulp van een noodverordening een aantal bomen gekapt en de waterzijde afgezet met hekken. De kade wordt eenrichtingsverkeer en langs de hekken wordt nieuwe belijning aangebracht voor een beperkt aantal parkeerplaatsen. De strook langs het water ligt er bij als een bouwplaats tijdens de bouwvak.

Dat brengt kadebewoner Arjen op een idee: ,,Laten we iets geks doen met die kale, ongebruikte kade”. Hij vindt het zonde dat zo'n stuk van de stad er meerdere jaren ongebruikt bij ligt en wil daar iets ludieks mee doen. ,,Een grap werd zo al snel een serieus idee: met wat strandstoelen creëer je zó een stadsstrandje voor de deur. Vervolgens gaat mijn idee veel verder dan dat. Een aantal moestuinbakken voor bewoners en een paar grote picknicktafels maken het al snel veel gezelliger.”

Arjen zet zijn ideeën op papier en presenteert die samen met een aantal buren in De Koperen Knoop aan gebiedsmakelaar Heleen Linthorst en de Regie-groep. ,,Niet lang daarna ligt er een laagje zand over de straatstenen, komen er strandstoelen en heuse parasols. Alles wordt keurig in elkaar gezet, netjes aangelegd en natuurlijk 'hufterproof', zoals we dat op z'n Amsterdams zeggen.”


,,Ik wilde zoals gezegd ook graag moestuinbakken en grote picknicktafels aan de lege waterkant plaatsen. Voor die bakken heb ik toen een heel simpele en stevige constructie van steigerpijpen bedacht. Je kunt er iets heel moois van maken, en met die grote tafels wordt het snel gezelliger aan de kade. Bewoners gaan daar zitten en raken met elkaar aan de praat. Soms nemen ze 's avonds een flesje wijn mee of eten we gezamenlijk buiten.”

Veel de bewoners reageren heel positief. ,,De meeste vinden het leuk dat de kale kade gezelliger en groener wordt. Twee bewoners delen steeds een moestuinbak. Enthousiasme is er genoeg; de bewoners zijn duidelijk blij met dit initiatief.”

In februari 2017 staan er moestuinbakken, buurttafels en stadsstrandjes op de kade. ,,Het ziet er heel leuk uit, maar niet alle bewoners hebben ervaring met tuinieren. Daarom hebben we een workshop geregeld, waar ze uitleg kregen en zaadjes konden kopen. Wie wilde kon er ook diverse boekjes over tuinieren en moestuintjes kopen.”

Wat een jaar eerder als een leuk idee begon, is uitgegroeid tot een fleurige kade waar veel bewoners en passanten volop genieten. ,,Het is echt ideaal: de kade ligt op het zuiden en het water voor je plantjes haal je simpel uit de vaart. Bewoners staan te werken in hun tuintje, raken met elkaar aan de praat en delen kennis en ervaringen en soms ook hun plantjes. Zo is het veel gezelliger aan de kade. Ik ben erg gelukkig met hoe het er nu bij staat.” besluit de bedenker en bouwer van deze groene kade.

Dit artikel is geschreven door Aristide Weitenberg. De foto's zijn afkomstig van Arjen.

Wil je reageren? Dat kan!

Elke 2 weken verschijnt er een nieuwe aflevering van dit feuilleton. De eerstvolgende aflevering verschijnt op 29 september.